
EOY Training 2014, Session 1.4 – Homeless Education Questions and Answers 

Q: If a student is pulled from their home and placed in the grandparent’s custody is that 
homeless? 

A: It depends.  Just because they are placed with the grandparents is not enough information.  
You have to ask the question: Can the grandparent provide for them?  Just because the 
courts place a child with family, you still have to ask all those questions.  Another example 
would be, if I move in with grandmother because I think she’s the best thing since sliced 
bread, I’m not homeless.  If I move in with grandmother because otherwise I’d be on the 
streets, then I’m homeless.  So, you have to ask the right questions.  Does their placement 
create an economic hardship?  It is not black and white, you get into gray areas and you 
have to ask the hard questions. 

Q: When a student is homeless, they are automatically eligible for free lunch.  Is an 
application required for that?  Can I just go in and tell food service the student is 
homeless? 

A: The homeless coordinator indicating the child as homeless needs to keep a list and give to 
food service, which needs to be signed and dated by the homeless coordinator.  They are 
also qualified for free lunch for the first 30 days of the next school year until their living 
status is evaluated. 

Q: Is there an age limit on unaccompanied youth?  If a student enrolls who is 18 but not 
living with parent or guardian is he considered homeless or considered independent and 
not to be marked homeless? 

A: If the student is ‘school age’ and not in the custody of his or her parent/guardian, the 
student is considered an unaccompanied youth.  ‘School age’ in Kentucky is up to the age 
of 21.  We all went to school with kids whose parents kicked them out of the house.  We 
didn’t think of them as homeless but they really were.  They were couch surfing at 
somebody’s house.  They are unaccompanied youth and can enroll themselves in school.   

Q: Does KDE have a homeless form that includes a decision tree with the types of questions 
that would help determine if a student is homeless? 

A: No, however, our website contains guidance and the most frequently answered questions 
(FAQs) for Homeless determination. 

Q: You said if we identify a student as homeless during the academic year that their status 
remains homeless for the rest of that academic year, when we roll students forward in 
Infinite Campus does that automatically roll forward or is it blank? 

http://education.ky.gov/federal/progs/txc/Pages/default.aspx


A: The homeless indicator and living status do not carry forward when the students are rolled 
forward.  A student’s homeless indicator and living status has to be verified and entered in 
Infinite Campus within the first 30 days of the new school year.  See the Homeless Data 
Standards for reporting and verification of this data. 

Q: Are foster children considered homeless or not?   

A: Student’s awaiting foster care placement are considered homeless.  Students who have 
been placed in foster care are not considered homeless.  Kentucky statue defines ‘foster 
care’ as the provision of temporary twenty-four (24) hour care for a child for a planned 
period of time when the child is: (a) Removed from his parents or person exercising 
custodial control or supervision and subsequently placed in the custody of the cabinet; and 
(b) Placed in a foster home or private child-caring facility or child-placing agency but 
remains under the supervision of the cabinet. Ky. Rev. Stat. Ann. § 620.020 

Q: If an 18 year old is still in school and leaves his home and moves in with a family that 
qualifies for free lunch, does the 18 year qualify for free lunch? 

A: You have to take that individual’s child income.  The 18 year old would be considered 
homeless which qualifies him for free lunch. 

Q: Should that additional 18 year old be added to the family’s free/reduced lunch 
application? 

A: No.   

Q: If a child is placed in foster care this year then next year is still in the same foster home, 
are they considered homeless? 

A: No. 

Q: If a child is awaiting foster care placement, then they are considered homeless which 
qualifies them for free lunch.  Once they are placed in foster care are they still qualified 
for free lunch the rest of the year?   

A: Yes for the remainder of that academic year, if the student is marked as homeless within 
an enrollment as they are ‘awaiting foster care’.  The following year if the student is still in 
foster care they would no longer be considered homeless or qualify for free lunch based on 
homeless status. 

Q: Will the foster placement question be clarified in the data standard and made available 
to those who enter the data? 

A: Yes, the Homeless Data Standard document has been updated and posted to KDE’s 
website. 
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http://education.ky.gov/districts/tech/sis/Documents/Data_Standard-Homeless.pdf
http://education.ky.gov/districts/tech/sis/Documents/Data_Standard-Homeless.pdf
http://education.ky.gov/federal/progs/txc/Pages/default.aspx
http://education.ky.gov/federal/progs/txc/Pages/default.aspx

