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Alternative Education Programs 

Frequently Asked Questions 

Revised January 6, 2016 

Question Answer 

1. Can alternative programs issue diplomas and have graduation 
ceremonies?   

a. Pursuant to 704 KAR 3:305, Section 5, the board issues diplomas, not 
the schools.  Regulations and statutes imply that each district must 
have a system in place to insure that the local board can rely upon the 
certification of the superintendent and/or principal that the students 
presented for graduation have meet both the state and local district 
graduation requirements as outlined in 704 KAR 3:305.    Obviously, 
the traditional high school set-up is the most common system to make 
this happen.  It is possible for alternative schools to meet the 
graduation standards and present students for graduation/diploma. 
However, the local board still issues those diplomas and must certify as 
such. 
b. Alternative schools may have graduation ceremonies.   

2. Can the local district board set different credit requirements for 
alternative programs than for the A1 high schools in their district?  

Local boards of education may consider different graduation 
requirements for schools in their districts, but all students must meet 
the minimum credits for graduation as set forth in 704 KAR 3:305.    

3. Can students graduate with their last enrollment being in an 

alternative school?  Can schools other than A-1 schools end the 

school year using Graduation Codes? 

704 KAR 3:305 indicates that boards have the authority to issue 
diplomas not schools. Therefore, it is not necessary to limit the use of 
G-codes to A1 schools only or to require students to be enrolled in an 
A1 school on the final day of classes.  Students may graduate with their 
last enrollment being in an alternative school, which means that 
schools other than A-1 schools can enter an end status using a G-code.  
703 KAR 5:200, Section 7, (4) (a) indicates that students enrolled for a 
full academic year shall be included in the calculations for achievement 
gap, individual student growth, and readiness for college and career 
for a school and district. The student’s cohort graduation 
accountability is tied to the last enrollment and is not tracked back to 
an A1 school, regardless of the number of days enrolled. 

http://www.lrc.ky.gov/kar/704/003/305.htm
http://www.lrc.ky.gov/kar/704/003/305.htm
http://www.lrc.ky.gov/kar/704/003/305.htm
http://www.lrc.ky.gov/kar/704/003/305.htm
http://www.lrc.ky.gov/kar/703/005/200.htm
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4. Which school is the school of accountability for alternative 
program students?  

Accountability scores for achievement, gap, growth, college and career 
readiness are assigned to students in accordance with 703 KAR 5:240, 
as follows:   
Section 2. Assigning Students for School and District Accountability. (1) A 

student enrolled in an A1 school for a full academic year shall be counted in 

the membership of the A1 school and shall be attributed to the A1 school for 

accountability purposes. This shall include state agency children or other 

students who have been enrolled in an A1 school by any authority.  (2) A 

student enrolled in an A1 school and attending an alternative education 

program during the year as a result of local school district policies or 

procedures shall be counted in the membership of the A1 school and shall be 

attributed to the A1 school for accountability purposes if the student’s 

combined enrollment in the A1 school and alternative education program is a 

full academic year.  (3) A student enrolled in an alternative education program 

for a full academic year as a result of local school district policies or 

procedures shall be attributed to the accountability of the A1 school that the 

student would have attended if not enrolled in the alternative education 

program.  (4) A student not enrolled in any A1 school or an alternative 

education program for a full academic year, but enrolled in a district for a full 

academic year, shall be assigned to the district for accountability purposes. 

Section 3. Assigning Students for State Accountability. (1) Students enrolled in 

alternative education programs, and not attributed to an A1 school or district, 

shall be aggregated into a state level accountability report.  (2) If a student, 

before completing a full academic year in a school or district as provided in 

Section 2 of this administrative regulation, is enrolled in an alternative 

education program by a court, a governmental agency other than a Kentucky 

public school, or Kentucky school district, the student shall be accountable to 

the state. 

The student’s cohort graduation accountability will be tied to the last 

enrollment and is not tracked back to an A-1 school, regardless as to 

the number of days enrolled. 

http://www.lrc.ky.gov/kar/703/005/240.htm
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5.  Are program administrators required to have an administrative 
certification?   

 

EPSB interprets KRS 161.020 to mean that if there is a position for 
which certification is issued, and if an individual carries out those 
duties, they must hold appropriate certification (regardless of what the 
position is called).     
If an individual disciplines students, evaluates and supervises teachers, 

etc., they must hold appropriate certification.  It is similar to other 

professions such as attorneys.  Non-attorneys may not supervise 

attorneys, as they do not have the knowledge to evaluate the quality 

of the work.  If EPSB receives a valid complaint that an individual is 

acting outside the scope of their certification, they will pursue an 

action against the individual, which could result in the loss of their 

certification.     

There is also the legal liability that could occur if something happens to 

a student while a non-certified individual is in this capacity - negligence 

for failure to properly supervise, etc.   

6. Does every alternative program in the district need to be identified 

Infinite Campus? 

Yes, either as an on-site alternative program or as an off-site 

alternative program. 

7. Our district has an early college program that is held within the 

local community college campus, does this program require 

alternative program set up in Infinite Campus? 

The students should be placed in an a separate schedule structure of 

the A1 school and the students should be set up based on the onsite 

alternative course set up.   

8. How are onsite alternative programs identified in Infinite Campus? A section must be added for the content courses provided in the 

alternative setting with a Special Type selection of 02: Alternative 

Classroom. 

9. Is the Individual Learning Plan Addendum (ILPA) currently 

available?  

Yes, use of the ILPA in IC has been required since the the 2014-15 

school year. 

http://www.lrc.ky.gov/Statutes/statute.aspx?id=3826
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10. Will the ILPA be located in Career Cruising? No, the ILPA is available for use as a module in Infinite Campus. 

11. What is an ILPA? The ILPA is a simple action plan for transitioning students into and out 

of alternative educational programs. 

12. Who is responsible for completing and updating the ILPA? The ILPA should be completed by the alternative program staff; 

however, the transition team should consist of staff from the student’s 

A1 school. 

13. If a student sent to an alternative program has an Individual 

Education Plan (IEP), does an ILPA have to be completed for the 

student? 

No, if the student has an active IEP, an ILPA does not have to be 

completed. 

14. Does A6 (fully state funded KECSAC) students have to have an 

ILPA? 

No, KECSAC requires an education plan and the ILPA is not necessary. 

15. Is there a sample board policy available for alternative programs? Kentucky School Boards Association (KABA) provided an example of a 

board policy that districts could use to meet the requirements of 704 

KAR 19:002.   

16. Do off-site alternative programs require an SBDM Council? No. 

17. Does every alternative program in the district have to have a 

separate board policy? 

That is a local district decision. 

18. Does the regulation require alternative programs to transition the 

student back to the A1 school? 

The regulation does not require students return to the A1 school; 

however, it should be an option if the student has met all the 

requirements set forth in their ILPA. 

http://www.lrc.ky.gov/kar/704/019/002.htm
http://www.lrc.ky.gov/kar/704/019/002.htm
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19. What training is available? A recorded WebEx session and an alternative program guidance 

document are both available on KDE’s Alternative Education Programs 

website.   

20. Do off-site alternative programs require a principal? No, alternative programs are not required to have a certified principal 

on staff. 

21. Does a certified special education teacher have to be on staff at 

the alternative program? 

No, unless it is specifically stated within a student’s IPE as a 

requirement to meet the student’s needs. 

22. How often should the progress of the student’s goals and 

objectives be monitored and documented in the ILPA? 

Progress of the student’s goals and objectives should be monitored on 
a regular basis.  KDE recommends recording progress of the student’s 
goals and objectives in the ILPA on the same timeline as progress is 
reported in the other schools in your district. 
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http://education.ky.gov/school/eap/Pages/default.aspx
http://education.ky.gov/school/eap/Pages/default.aspx

