
2024-2025 End of Year Questions and Answers 

1. Q: Are Significant Disproportionality and Comprehensive Coordinated Early 
Intervening Services (CCEIS) still in effect?   
Answer: Yes. For more information, please see the KDE OSEEL Significant 
Disproportionality and Comprehensive Coordinated Early Intervening Services 
(CCEIS)/Coordinated Early Intervening Services (CEIS) webpage. Contact Jarrod 
Slone (jarrod.slone@education.ky.gov) for more information. 
 

2. Q: Please provide more information regarding removals of students with disabilities 
for disciplinary purposes. 

Answer: The Behavior Resources page of the Kentucky Department of Education 
(KDE) website includes instructional resources related to topics such as behavior 
supports and guidance, including information on disciplinary removals, classroom 
management, evidence-based practice and social-emotional learning. If you have 
specific questions or concerns, please feel free to contact Rebecca Turner at (502) 
564-4970 ext. 4164 for assistance.  

 
3. Q: Is a bus suspension included as part of the 10 days of removal prior to a required 

manifestation determination review? 

Answer: “When transportation is included as a related service within the student’s 
Individual Education Program (IEP), one day of suspension from riding the school bus 
counts as one day of suspension for purposes of the IDEA’s disciplinary protections 
as addressed in 34 C.F.R. 300.530,” [Guidance For Special Transportation In 
Kentucky]. That means, if the bus transportation were a part of the student’s IEP, a 
bus suspension would be treated as a suspension under 34 CFR §300.530 unless the 
district provides the bus service in some other way, because that transportation is 
necessary for the student to obtain access to the location where services will be 
delivered.  

If the bus transportation is not a part of the student’s IEP, a bus suspension is not a 
suspension under 34 CFR §300.530. In those cases, the student and the student’s 
parent have the same obligations to get the student to and from school as a 
nondisabled student who has been suspended from the bus [Guidance For Special 
Transportation In Kentucky, Section 4B]. “The determination as to whether an in-
school suspension or bus suspension counts as a day of suspension under §300.530 
depends on the unique circumstances of each case,” [71 Fed. Reg. 46,715 (2006)]. 
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Chapter 4B of the Guidance For Special Transportation In Kentucky provides 
information on change of placements due to disciplinary actions and manifestation 
determinations.  

 
4. Q: Who should be included in the personnel report? 

Answer: All special education teachers, related service providers and 
paraprofessionals who provide direct services to students with disabilities should be 
included in the Personnel report. This includes contract employees as well as those 
who are paid out of funds other than Individuals with Disabilities Education Act 
(IDEA). Anyone who does not fit one of the reporting categories listed above should 
not be included in the report (i.e., Director of Special Education (DoSE), Secretary, 
Assistant DoSE). Please see Guidance for Reporting of Personnel Data. 

 

5. Q: How was the 1% cap for alternate assessment created?  

Answer: In 2015, with the reauthorization of ESEA as the Every Student Succeeds Act 
(ESSA), the requirement changed for the alternate assessment based on alternate 
academic achievement standards (AA-AAAS).  ESSA reaffirmed that the alternate 
assessment is an appropriate assessment for students with the most significant 
cognitive disabilities to demonstrate their knowledge and skills, but rather than 
placing a cap on accountability proficiency rates for the alternate assessment, ESSA 
places a 1.0% cap on participation in the assessment. The establishment of this cap 
is consistent with research showing that some students assigned to the alternate 
assessment more appropriately should have been assessed with the general 
assessment in which all other students participated. The United States Education 
Department (USED) has not announced any plans to revisit the 1.0% cap on AA-AAAS 
participation. 
 

6. Q: Is it possible to get the alternate assessment data by school and grade level? 

Answer: The district will need to work with the District Assessment Coordinator 
(DAC) to obtain data by grade level or school level. 
 

7. Q: Indicator 11: For students in Department of Juvenile Justice (DJJ) facilities who 
have an initial evaluation outstanding, is the 60-school day timeline based on the 
district’s school calendar or the facility’s calendar if they have an extended school 
year?  
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Answer: An Admissions and Release Committee (ARC) must determine eligibility 
within 60 school days of receiving parental consent to evaluate a student [707 KAR 
1:320, Section 2 (3)]. If a student transfers from a district to a correctional facility in 
the same school year after an evaluation has begun, the responsibility for FAPE 
transfers as well [Dear Colleague Letter (December 5, 
2014)]https://www.ed.gov/sites/ed/files/policy/gen/guid/correctional-
education/idea-letter.pdf. The DJJ facility will need to coordinate with the previous 
and current schools to ensure prompt completion of the evaluation [707 KAR 1:300, 
Section 4 (13)], however, the school-day timeline does not apply (emphasis added) 
when the student “… moves to a new Local Education Agency (LEA) after consent for 
the initial evaluation is given but before the evaluation can be completed, as long as 
the new LEA is making sufficient progress to complete the evaluation and the parent 
and the LEA agree to a specific time when the evaluation shall be completed …,” 
[707 KAR 1:320, Section 2 (5)]. If the DJJ facility received parental consent to 
evaluate (the student did not transfer), then the facility would need to complete the 
evaluation within 60 school days of receiving parental consent to evaluate. The 
Kentucky regulations do not specify which calendar to use; however, the Dear 
Colleague Letter emphasizes coordination between LEAs and correctional facilities 
to ensure timely evaluations.  

 
 

8. Q: Which calendar is used to determine the 60 school days for eligibility 
determination for preschool students? Is it the preschool calendar or the district 
calendar? If preschool begins after the rest of the district, should those days be 
included in the 60 days as well? 

Answer: Indicator 11 uses the number of district school days to count the number of 
school days between Consent for Evaluation and Eligibility Determination.  
704 KAR 3:410 Section 6(d)(3) The hours of operation of the half-day program may 
vary but shall provide a minimum of two and one-half (2 1/2) hours of classroom time 
per day, which shall not include the time required to provide breakfast or lunch. The 
program shall provide direct services for children or parents for the minimum 
number of teaching days set by the local school district for the school year. 
 

9. Q: Does the DoSE complete the Indicator 12 survey in conjunction with the 
Preschool Coordinator?  

https://apps.legislature.ky.gov/law/kar/titles/707/001/320/
https://apps.legislature.ky.gov/law/kar/titles/707/001/320/
https://www.ed.gov/sites/ed/files/policy/gen/guid/correctional-education/idea-letter.pdf
https://www.ed.gov/sites/ed/files/policy/gen/guid/correctional-education/idea-letter.pdf
https://www.ed.gov/sites/ed/files/policy/gen/guid/correctional-education/idea-letter.pdf
https://www.ed.gov/sites/ed/files/policy/gen/guid/correctional-education/idea-letter.pdf
https://apps.legislature.ky.gov/law/kar/titles/707/001/300/
https://apps.legislature.ky.gov/law/kar/titles/707/001/300/
https://apps.legislature.ky.gov/law/kar/titles/707/001/320/


Answer: The district decides who completes the Indicator 12 survey, but it is best for 
the DoSE and the Preschool Coordinator to collaborate. 
 

10. Q: Should previous grades be included in the course of study in the IEP or only the 
current grade and future grades be included?  

Answer: Previous grades are not required to be included in the course of study. The 
Guidance for Individual Education Program (IEP) Development clarifies that 707 KAR 
1:320, Section 7 (1) and (2)(b) means a multi-year course of study aligned with the 
student’s Individual Learning Plan (ILP) must indicate the courses to be taken from 
the current school year through the student’s expected year of exiting high school. 
 

11. Q: How do we know what day to run the Indicator 13 report? 

Answer: You can run the Indicator 13 report anytime near the end of the school year 
as long as the data are submitted by June 30. 
 

12. Q: Guidance and Resources: Will the red school-house document be updated?  Last 
update was 2014.  Love that Infinite Campus (IC) has specially designed instruction 
(SDI) and supplementary aids and services (SAS) embedded in the IEP editors.  

Answer: At this time, the OSEEL does not have plans to update the IEP Development 
Guidance Handbook. However, we value your question and will take it into 
consideration for future planning and discussions. 

 
13. Q: Please provide more information about the Preschool Calculator. 

Answer: The Preschool Calculator refers to a new tab in the Excel Workbook OSEEL 
uses to determine if a district has met compliance with the IDEA’s Maintenance of 
Effort (MOE). This specific tab reviews the amount of the Preschool State Grant the 
district spent or budgeted along with data specific to the numbers of preschool 
children enrolled with and without disabilities. The Calculator uses this information 
to calculate the amount of the Preschool State Grant the district used to provide 
special education to preschool children with disabilities. 
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